Kilpailuiden järjestämiseen tarvitaan aina iloisia ja ahkeria talkoolaisia. Ilman talkoovoimaa kilpailuiden järjestäminen on mahdottomuus.

Tutustu toimihenkilötehtäviin ja liity rohkeasti mukaan kilpailutiimiimme :). 

 

Toimihenkilötehtävät 

Kuuluttaja

Kuuluttaja pitää yleisön, kilpailijat ja toimihenkilöt ajantasalla. Kuuluttaja kuuluttaa ratsukon radalle, pyytää seuraavaa/ seuraavia ratsukkoja valmistautumaan kilpailusuoritukseen, ilmoittaa tuloksia sekä muita ajankohtaisia asioita. Kuuluttajan tehtävässä tarvitaan reipasta otetta, hyvää ulosantia sekä nopeaa reagointia. Hyvä huumorintaju ja kyky viihdyttää ovat plussaa.

 

Tulospalvelu

Tulospalvelu on kilpailuiden keskiössä, aina ajan tasalla ja toimii läheisessä yhteydessä sihteerin, kuuluttajan, kanslian sekä tuomareiden kanssa.

Tulospalvelussa ratsukoiden suoritukset kirjataan tietokoneelle. Tulospalvelussa apuna voidaan käyttää Equipe-ohjelmaa. Tulospalvelussa työskentely vaatii tarkkuutta ja tietokonetaitoja, jotta kilpailun voitto menee oikealle ratsukolle. Mikäli haluat tulla mukaan tulospalveluun, voit ensimmäiset kerrat tulla ”harjoittelijaksi”, jotta opit mm. käyttämään Equipea.

 

Sihteeri

Sihteerillä on kilpailuissa hyvin vastuullinen tehtävä. Koulukilpailuissa sihteeri istuu tuomarin vieressä ja kirjaa tuomarin arvostelut radan arvostelupöytäkirjaan. Tehtävää varten on hyvä opetella kilpailussa ratsastettavat radat hyvin. Selvän käsialan omaava ja nopeasti kirjoittava henkilö on kuin luotu sihteerin tehtävään. Estekilpailussa sihteeri kirjaa pöytäkirjaan ylös virhepisteet ja mahdolliset tuomarin arvostelut sekä ajan.

 

Kanslia

Kanslia on infopiste, josta kilpailijat, yleisö sekä toimihenkilöt saavat tietoja. Seurakilpailuissa kanslia vastaanottaa osallistumismaksut sekä (hevosvuokrat), mutta aluekilpailuissa vain maholliset hevosvuokrat, sillä osallistumismaksut maksetaan suoraan Kipan kautta. Aluekilpailuissa kanslia tarkastaa hevosten rokotukset sekä kenttäkilpailuissa lisäksi jakaa numeroliivit. Kanslia on tiiviissä yhteistyössä tuomari"tornin" sekä tulospalvelun kanssa. Koska kansliassa käsitellään rahaa, olisi toimihenkilöiden hyvä olla vähintään 15-vuotiaita. Kilpailuissa kanslia sijaitsee usein puffan yhteydessä. Tässä tehtävässä tarvitaan iloista asiakaspalveluasennetta.

 

Buffa

Buffatäti tai –setä valmistaa/lämmittää ruokaa, pientä syötävää myyntiin sekä toimihenkilöille. Hän palvelee asiakkaita ja vahtii rahalipasta. 

 

Ajanottaja

Ajanottaja mittaa estekilpailuissa sekuntikellolla ratsukon suorituksen kestoa. Ajanottajan seuraa liputtajaa, jonka lipun heilautus tarkoittaa, että ratsukko on ylittänyt lähtö/maalilinjan. Yleensä ajanottajia on varmuuden vuoksi useampia, jotta jokaiselle ratsukolle saadaan varmasti suoritusaika. Ajanottajan tulee seurata tarkasti tuomarin vihellyksiä. Jos ratsukolle tulee ensimmäinen kielto ja este vaurioituu, ajanottaja pysäyttää kellon tuomarin vihellyksestä ja käynnistää taas tuomarin viheltäessä.

 

Liputtaja

Estekilpailuissa liputtajalla on hyvin tärkeä rooli, sillä hän ilmoittaa ajanottajalle kun ratsukko on ylittänyt lähtö/maalilinjan. Maalilinja on merkitty , joten liputtaja seisoo niin, että näkee maali- tai lähtölinjan. Kuullessaan lähtömerkin liputtaja nostaa lipun valmiiksi korkealle ylös, ja juuri sillä hetkellä kun ratsukko ylittää linjan, liputtaja laskee lipun alas. Kun ratsukko lähestyy viimeistä estettä, liputtaja nostaa lipun ylös ja laskee taas ripeästi alas ratsukon ylittäessä maalilinjan. Lähtö ja maali voivat sijaita aivan eri puolilla rataa, joten liputtajan on oltava valmiina ajoissa siirtymään linjalta toiselle. Liputtajia voi tarpeen tullen olla myös kaksi.

 

Ratahenkilökunta

Estekilpailuissa ratahenkilökunta on kilpailuareenalla suoritusten aikana. Ratahenkilökunnan tehtävä on nostaa pudonneet puomit sekä ratamestarin ohjeiden mukaisesti muuttaa rataa ja korottaa esteitä luokkien välissä. Ratahenkilökunta myös haravoi suoritusten välissä ponnistuspaikkoja, mikäli se ovat huonossa kunnossa. Mikäli sama este hypätään radalla kaksi kertaa, pitää ratahenkilökunnan ripeästi korjata este, jotta ratsukko pääsee ratsastamaan sen myöhemmin uudelleen ilman keskeytyksiä.

Ratahenkilökunnan on myös pidettävä koko ajan silmät auki, jottei ole suoritustaan tekevän ratsukon tiellä. Ratahenkilökunnan täytyy osata ratsastettava rata hyvin, jotta he voivat valita turvallisen seisomapaikan tolppien luota ja liikkua tarvittaessa tieltä pois. Uusintaa ratsastettaessa kannattaa ratahenkilökunnan ottaa huomioon kaikki epätodennäköisetkin ratsastustiet valitessaan seisomapaikkaa.

Ratahenkilökunta toimii verryttelyvalvojan kanssa ns. "kakkapoliisina" eli huolehtii ratsastusalueiden ja pihapiirin puhtaudesta.

 

Steward

Steward on toimihenkilö, joka huolehti kilpailuissa siitä, että kaikki noudattavat sääntöjä, turvallisuudesta huolehditaan ja ennen kaikkea: hevosia kohdellaan hyvin. Stewardina toimimiseen tarvitaan SRL:n lisenssi. Stewardeja koulutetaan kurssilla, jolla opiskellaan perusfaktat kuten tehtävän ominaispiirteet,säännöt, sallitut ja kielletyt esteet jne. Lisätietoja löydät SRL:n sivuilta.

 

Verryttelyvalvoja

Verryttelyvalvojan tehtävä on seurata kilpailusuoritukseen valmistautuvia ratsukoita verryttelyalueella sekä avustaa ratsastajia tarpeen vaatiessa. Verryttelyvalvoja huolehtii että kaikki ratsastavat samaan suuntaan (este), ja että verryttelyalueella on vain sallittu määrä ratsukoita kerrallaan. Estekilpailuissa verryttelyvalvoja määrää verryttelyryhmälle tietyn verryttelyesteen ja voi vaihtaa sen korkeutta tarvittaessa (kuitenkin kilpailusääntöjen puitteissa).

Valvojalla on hyvä olla mukanaan lähtölista, josta hän voi seurata lähtöjärjestystä sekä aikataulua. ”Lälläri” eli radiopuhelin on tarpeen, mikäli verryttely on erillään kilpailuareenasta (esim. maneesissa). Lällärillä valvoja on yhteydessä tuomaritorniin, kansliaan, stewardiin ja tulospalveluun. Verryttelyvalvojan on välittömästi ilmoitettava stewardille, mikäli hän havaitsee esim. hevosen tarpeetonta kurittamista tai epäilee sääntörikkomusta.

Verryttelyvalvoja huolehtii myös ratsastusalueen puhtaudesta eli toimii myös ns. "kakkapoliisina". 

 

Portinavaaja

Portinavaaja päästää ratsukon kilpailuareenalle. Portinavaajalla kuten verryttelyvalvojalla on hyvä olla lähtölista sekä ”lälläri”, jolla hän voi ilmoittaa muille mahdollisista poisjäänneistä jne. Portinavaaja tarkastaa hevosen suitsissa olevasta numerosta, että radalle on menossa juuri vuorossa oleva ratsukko. Usein harjoituskoulukilpailuissa ei ole portinavaajaa ollenkaan, vaan kouluaitoihin jätetään pieni väli, josta ratsukko pääsee areenalle. Maneesikisoissa on useinmiten ovenavaaja, joka päästää ratsukot sisään ja ulos maneesista.

 

Lähetti

Lähetti kuljettaa arvostelupöytäkirjoja tuomarin ja tulospalvelun välillä sekä väliaikatuloksia tulospalvelun ja kuuluttajan välillä. Kenttäkilpailuiden maastokokeessa käytetään joskus myös ponilähettiä. Tässä tehtävässä tarvitaan ripeyttä ja iloista mieltä.

 

Liikenteenohjaaja

Liikenteenohjaaja ohjaa henkilöautot ja hevoskuljetustrailerit niille varatuille paikoille. Tehtävä on vastuullinen ja vaatii mielellään 18 vuoden ikää.

 

Maastoestetuomareiden koulutusvideo